Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί ελληνικό γιαούρτι για να μαλακώσει το κοτόπουλο, προσθέτοντας μια κρεμώδη, δροσερή γεύση. Ιδανική για ψήσιμο στη σχάρα, στο φούρνο ή στο τηγάνι.
Για τη μαρινάδα:
• 1 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι (σκέτο, πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά)
• 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
• 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
• 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
• 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
• ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
• ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό (προαιρετικά για γαρνιτούρα)
Για το κοτόπουλο:
• 4 φιλέτα στήθος ή μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκαλο και πέτσα
Οδηγίες:
1. Ετοιμάστε τη Μαρινάδα:
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε το ελληνικό γιαούρτι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, τη ρίγανη, το μαύρο πιπέρι και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
2. Μαρινάρετε το Κοτόπουλο:
Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς ή σε ένα ρηχό σκεύος. Ρίξτε τη μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι έχει καλυφθεί πλήρως. Σφραγίστε τη σακούλα (ή καλύψτε το σκεύος) και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ιδανικά όλη τη νύχτα για καλύτερη γεύση.
3. Ψήστε το Κοτόπουλο:
• Σχάρα: Προθερμάνετε τη σχάρα σας σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Βγάλτε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και αφαιρέστε τυχόν περίσσεια. Ψήστε για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 74°C.
• Φούρνος: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κοτόπουλο σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε για 20-25 λεπτά, γυρίζοντας το στη μέση του ψησίματος.
• Τηγάνι: Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με λίγο ελαιόλαδο. Τηγανίστε το κοτόπουλο για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να ψηθεί πλήρως.
4. Γαρνίρετε και Σερβίρετε:
Πασπαλίστε φρέσκο μαϊντανό πάνω από το κοτόπουλο. Σερβίρετε με ρύζι, ψητά λαχανικά ή μια φρέσκια σαλάτα για ένα πλήρες γεύμα.
Συμβουλές:
- Το ελληνικό γιαούρτι μαλακώνει το κοτόπουλο και το κρατάει ζουμερό κατά το ψήσιμο.
- Αυτή η μαρινάδα ταιριάζει επίσης με αρνί ή τόφου για χορτοφαγική επιλογή.
- Προσθέστε μια πρέζα καγιέν για πικάντικη γεύση!
Καλή όρεξη! 😊